miercuri, noiembrie 23, 2005

Cand discut despre parteneriate, ma aprind foarte repede... Explicatia este simpla: parteneriatul este ca o casatorie - investesti ingrozitor de mult efort pentru mentinerea lui si nu primesti intotdeauna ce iti doresti...
De ce avem totusi nevoie de parteneriate?? De ce nu putem sa implementam activitati fiecare organizatie sau institutie de capul sau? Oare pentru ca vine UE si ne spune ca daca vrem finantari suntem obligati sa depunem proiecte in parteneriat? Bun, pai in acest caz semnam rapid o hartie prin care agream sa conlucram spre bunul mers al proiectului, iscalim, parafam si trimitem proiectul la finantator. Ca si asa nu stim daca primim finantare... Si totusi avem placuta supriza sa vedem ca donatorul este incantat de ideea noastra si primim finantarea. De aici parteneriatul nostru - o foaie de hartie - isi intra in atributii. Ne trezim ca trebuie sa ne impartim responsabilitatile, sa negociem roluri si chiar bugete... Si purcedem la treaba... Pe parcurs acumulam satisfactii si/ sau frustrari si ajungem in etapa in care raportam, incheiam proiectul... si de cele mai multe ori chiar si parteneriatul...
Poate ca o solutie de acest gen rezolva temporar o problema a comunitatii, dar nu cred ca este suficient. Si atunci? Cred ca ar trebui sa pornim putin invers: sa trecem peste orgolii si sa vedem care sunt provocarile comunitatii. Sa identificam ariile in care fiecare organizatie sau institutie sau firma avem expertiza. Si sa vedem ce putem face ca resursele noastre - care sunt si asa extrem de limitate - sa nu fie irosite si eforturile noastre sa nu fie dublate. Si pentru aceasta nu ne trebuie nici o hartie parafata... ci doar mai multa vointa... (Claudia Popa)

3 comentarii:

Anonim spunea...

Claudia,

Initiativa ta de editare a accestui jurnal comunitar (---si al acestuia---) este deosebita.Felicitari!Sunt perfect de acord cu tine,legat de inutilitatea atator "hartii parafate" vizand constituirea parteneriatelor in detrimentul activitatii efective,documentate,eficiente,coroborate.Eu personal sufar din cauza orgoliilor despre care ai vorbit,care ne impiedica sa ne constituilm intr-o retea reala si sa colaboram in acordarea serviciilor. Orgoliilor inutile li se adauga mentalitatile comuniste ...si tot asa,pierdem timp pretios pentru noi toti.('noi toti"= toti care traim aici)
In ce priveste "Romanafectus",ne bucuram de un parteneriat eficient,real cu asociatia "Afectus" din Marea Britanie,cu ajutorul careia am reusit sa ajutam frumos multi copii din Romania....dar tanjesc dupa dialog si cooperare eficienta intre organizatiile neguvernamentale locale.Cand se intampla asa ceva totusi,este sporadic si se restrange la cateva asociatii.

Elena Belet
Romanafectus

PS.Am deschis comentariul primului tau articol: sunt consternata!Cineva isi face reclama echipamentului de vanat caprioare.Cinic.

r_i_14 spunea...

Re @ PS

chestia cu enchipamentul de vanat e doar spam. se rezolva usor daca bagi word-verification din setarile lui blogger.

Crucea Rosie Sibiu spunea...

Da, printre obiectivele noastre declarate se afla si modificarea comportamentelor din comunitate.