duminică, iulie 27, 2008

Voluntariatul in comunitate

Astazi yahoo.com a publicat un articol extrem de interesant despre voluntariatul in SUA. Il puteti citi in forma completa aici. Ce mi s-a parut mie interesant au fost doua lucruri: unul legat de scaderea numarului celor care fac voluntariat, fiind evidentiate ca si cauze instabilitatea economica, lipsa timpului dar mai ales impactul emigrantilor din tari fara o cultura a voluntariatului si a filantropiei si al doilea, fluctuatia extrem de mare a celor care fac voluntariat - un coordonator de voluntari de la un spital afirma ca sesiunile de orientare se fac de doua ori pe luna.
Citind acest articol, am facut o paralela cu specificul voluntariatului in Romania, respectiv Sibiu. In momentul de fata mi se pare din ce in ce mai greu sa atragem voluntari. Tinerii sunt fortati sa intre pe piata muncii de la o varsta cat mai frageda, astfel incat varsta celor care fac voluntariat a scazut ametitor. Adultii nici nu concep sa isi piarda timpul liber (care este destul de limitat) in astfel de activitati, preferand sa stea la televizor. Iar varstnicii daca nu lucreaza, sa mai castige ceva extra pe langa pensia insuficienta, se ocupa de nepoti sau asteapta sa moara...
Sistemul organizatiei noastre este in asa fel conceput incat exista o sesiune initiala de orientare, o perioada de training, dupa care se presupune ca voluntarul se implica in activitati, aducandu-si un aport organizatiei si lui insusi. Asta inseamna ca cel putin jumatate de an sau un an respectivul voluntar sta in organizatie... Gandindu-ma la ultimele experiente, incep sa cred ca acest model nu mai are valabilitate. Asta inseamna ca perioada de orientare si training trebuie concentrata tot mai mult, sarcinile simplificate pentru a putea beneficia totusi de aportul voluntarilor. Dar ce facem atunci cu activitatile?? Renuntam, le modificam sau le pastram?
Sau poate facem o campanie mai puternica legata de beneficiile voluntariatului pe termen lung si modificam caracteristicile pietii?? Hmmm...

Un comentariu:

Anonim spunea...

sa modifici trasaturile pietei s-ar putea sa implice utilizarea unor resurse semnificative si efortul depus sa depaseasca beneficiile. Nu mai bine adaptezi produsul pietei? Convingi lumea ca telecomanda cu fir (ca asta oferi tu) e ceea ce au nevoie, sau dezvolti telecomanda cu infrarosu ca asta vor ei?