miercuri, februarie 08, 2006

Alte organe, aceleasi chestionare

Dragi Domni si drage Doamne,

Incep in ordine sucita cu o poveste deseori rasucita. Este vorba despre niste chestionare care ne tot vin pe e-mail, din parte unor institutii sau ONG-uri, toate cu aceleasi vechi intrebari. Si multe cu intrebari despre venituri si cheltuieli. Pe langa obisnuita si cam invechita mentalitate care zice ca e mai bine sa iti pastrezi pentru tine astfel de informatii, alt lucru care deranjeaza este acela ca trebuie sa tot refaci acelasi formular la fiecare 3-6 luni. Ba pentru DMSSF, ba pentru Prefectura, ba pentru Info-Social, ba pentru etc. Si de fiecare data se cer aceleasi informatii, sunt aceleasi formulare incalcite in care nu stii cu precizie ce sa alegi, ce sa scrii si ce sa lasi deoparte.
Crucea Rosie a facut asta prin 2004, la debutul proiectului Info Social. Si ar fi dorit ca acea baza de date sa fie comuna, astfel incat toti cei care au nevoie de informatii despre o organizatie sau institutie sa aiba cu totii aceeasi sursa. Tot ce trebuia in continuare era aducerea la zi a acestei baze de date.
Aceeasi idee a avut-o si Directia de Munca, tot in aceesi perioada, pe un alt proiect, desigur. Si iata o alta baza de date.
Acum Centrul de prevenire a consumului de droguri din cadrul prefecturii are cam acelasi chestionar. De ce le trebuie, eu una nu stiu. Initial au spus ca chestioneaza doar organizatiile care au activitati in domeniul prevenirii consumului de droguri, dar cand a venit chestionarul, alta era povestea in el.
Asa ca, luminati-ma si pe mine. De ce nu se folosesc rezultatele proiectelor anterioare, in care au fost investiti bani si energie, in folosul comunitatii si organelor sale.
Si...tot degeaba. De fiecare data, o luam , fiecare de la capat, cu siguranta ca cercetarea noastra va fi MAI BUNA. Saracul Caragiale, cata dreptate avea cand spunea ca „mai binele este, intotdeauna, mai raul binelui”.
Tot e bine, ca acum avem fiecare baza lui de date, mai punem de o conferinta si, in pauzele de cafea, chiar vom discuta parteneriate si colaborari. Din cele reale, nu doar pe hartie. Tot e bine ca ne adunam. Si da si bine la presa o Lobby meeting la nivel de Directii.


1. Nume si prenume: Acelasi pe viata
2. Directie si renume: Tot pe muchie
3. Calitatile in volume: Niciodata de ajuns

Sonia Nitu

Un comentariu:

Carti fara pret spunea...

Bravos! Si noi am facut chestionarul si ne-am mirat tare la unele intrebari despre ce echipamente detinem. Ma simteam ca la Politie! Formulare, chestionare, raportari - toate fara realizari. Asa-i ni se tot cer date si se fac raportari si imediat esti criticat daca nu dai informatii. dar de cate ori ONG-urile cer informatii de la institutiile publice - aceste info nu exista, sau nu sunt disponibile sau nu se pot da sau..o mie de alte scuze.
Apropo mai trecei si pe la articolele postate de mine la MAZEMANIA