vineri, septembrie 15, 2006

Cu papagalii

Sa te crucesti, nu alta!

Zilele trecute a venit la sediu o femeie in varsta. Avea nevoie de un cadru medical pentru o ruda si mai in varsta, cu amputatie la ambele picioare (la unul, laba piciorului, la celalalt, doua degete). Procedura cere ca solicitantul sa aduca o adeverinta medicala, pe care sa se specifice diagnosticul pacientului precum si recomandarea clara (cadru fix sau mobil, carje, carucior), astfel incat, daca omul are nevoie, real, de carucior, tu sa nu ii dai un cadru cu care risca sa cada si sa-si faca mai mult rau. Ei bine, nici medicul de familie, nici specialistul, nu au vrut sa elibereze acest act. De ce? Nu stiu, ca doar nu li se scade din plafonul de plati, nu ii obliga la altceva decat asumarea responsabilitatii pentru un diagnostic pe care deja il trecusera in alte acte. Recunosc, am incalcat procedura, dupa ce in prealabil am studiat biletul de iesire din spital si am intervievat-o pe femeie vreo juma’ de ora. Si am mai aflat ca persoana care necesita cadrul, fiind in varsta de 74 de ani, cu handicap grav certificat de 35 de ani, va fi chemata anual, incepand cu anul de gratie 2007, pentru expertiza, neconsiderandu-se ca situatia sa medicala este permanenta (poate ii cresc picioarele!?! Doamne ajuta!) si i se si certifica capacitate de munca de 30%. Bravo, tataie, te tii bine!

Si ca veni vorba de Doamne Doamne, banuiesc ca stiti deja de domnu’ Becali, medaliat cu Crucea Saguna, in urma actelor de caritate facute Bisericii Ortodoxe: 15 milioane pentru enoriasii, mereu aceeasi clienti, la usa bisericii, si o speranta de 2 milioane euro pentru zugravirea bisericii.

Citeam prin romanele vremii cum puteai sa iti cumperi, de la batraneii cersetori cu papagali, biletele de iertare a pacatelor, si cum doamnele vremii isi mai luau si in avans, ca – Deh!- nu se stie niciodata cand iti trebuie o scutire in alb.

Cu siguranta, de maine imi cumpar papagal. Nu, nu, nu zambiti ... eu iau din cel cu pene, nu doar cu CIOC!
Sonia Nitu

Niciun comentariu: